Het EPC, label voor energiezuinigheid

Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen het energiezuinige A-label hebben. Dat wil zeggen dat ze klimaatneutraal zijn (niet meer CO2 uitstoten dan opgenomen kan worden). Het energielabel A wordt bepaald via het energieprestatiecertificaat (EPC), en gaat van F (energieverslindend) tot A+ (heel energiezuinig).

Het energieprestatiecertificaat(EPC) geeft je inzicht in de energetische kwaliteit van een woning. Het bevat:

 • energielabel, van F (energieverslindend) tot A+ (heel energiezuinig)
 • energiescore, het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).

Het energielabel en de energiescore hangen onder andere af van:

 • volume en bruikbare vloeroppervlakte
 • isolatie van dak-, muur- , vloer-, raam en deuren
 • installaties voor:
  - verwarming
  - sanitair warm water
  - koeling
  - ventilatie
  - verlichting (enkel voor kleine niet-residentiële eenheden)
 • aanwezige installaties op zonne-energie


Energielabel en energiescore

Bij verkoop of verhuur van de woning ben je verplicht om een EPC-attest in je bezit te hebben. Potentiële kopers of huurders krijgen door het attest inzicht in de energie-efficiëntie van de woning.

In het EPC-attest kan je volgende informatie terugvinden:

 • De energiescore en energielabel. Deze wordt op een kleurenbalk weergegeven en geeft een indicatie van de energieprestatie van de woning (hoe lager, hoe beter).
 • Administratieve gegevens (certificaatnummer, adres, type woning en foto van de woning).Gegevens van de energiedeskundige en een handtekening (wettelijk verplicht).
 • Details over geconstateerde energieverliezen (langs muren, ramen, vloer, deuren en vensters) en energieverliezen via de verwarmingsinstallatie.
 • Adviezen van de energiedeskundige omtrent energiebesparende maatregelen die in de woning wenselijk zijn. Deze maatregelen zijn niet verplicht maar alleen bedoeld als raadgeving.
 • Een overzicht van getallen (isolatiewaarde van de materialen) zoals die door de deskundige in de berekeningssoftware zijn ingevoerd.

Om een officieel en geldig EPC te hebben, moet je een erkend energiedeskundige type A contacteren die jouw woning zal inspecteren.De woningpas

Een woning (ver)bouwen, daar komt heel wat papierwerk bij kijken. De woningpas is een gratis digitaal paspoort van de Vlaamse overheid dat alle informatie over uw woning samenbrengt.

Alles wat je over uw woning wilt weten, in één handig overzicht? Dat is de woningpas. Je vindt er info over keuringen, attesten en vergunningen, gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of uw EPB-aangifte (Energieprestaties en Binnenklimaat). Dat maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig je woning is.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >