Appartementen

Of je nu in een huis of een appartement woont: renoveren, isoleren en energiezuinige toestellen gebruiken, is altijd interessant. Het stappenplan voor renovatie geldt zowel voor een huis als een appartement. Alleen is dat in een appartementsgebouw een stukje complexer. Want in een appartementsgebouw heb je, naast je eigen ruimte (‘privatieve delen’), ook ‘gemeenschappelijke delen’ zoals gevels, dak en gemeenschappelijke stookinstallatie.

Ook voor deze gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw is energiezuinigheid belangrijk. Het is goedkoper als je dak, gevels en ramen van het gebouw beter geïsoleerd zijn. Vanaf 2022 is een EPC-attest ook verplicht voor appartementsgebouwen (Meer info over masterplan benoveren).Stappenplan voor renovatie in een appartementsgebouw

Hoe ga je te werk als je de gemeenschappelijke delen van jouw appartementsgebouw wil renoveren? Het is altijd interessanter om niet enkel je privatieve delen maar meteen het hele gebouw te gaan aanpakken. Voor kleinere appartementsgebouwen kan je dit zelf oppakken met de syndicus.

  1. Inzicht in de volgorde van renovatie
  2. Spreek als mede-eigenaar je syndicus aan over de energetische renovatie van de gemeenschappelijke delen, zodat deze een voorstel kan agenderen op de Algemene Vergadering.
  3. Goedkeuring voorstel op de Algemene Vergadering, wanneer er op AV een meerderheid (2/3de) gevonden wordt
  4. Syndicus gaat aan de slag met het opvragen van de offertes
  5. Aanstelling architect of aannemer
  6. Uitvoering en opvolging van de werken


Renovatiebegeleiding voor grote appartementsgebouwen

De renovatie voor grote appartementsgebouwen (minstens 20 wooneenheden) is complexer. Ben je mede-eigenaar van een groot appartementsgebouw of syndicus, dan kan je begeleiding krijgen bij grondige renovaties. Er wordt een ‘Masterplan BENOvatie’ uitgewerkt, samen met experten en een renovatiecoach. Dit masterplan is een duidelijk stappenplan, aangepast aan de specifieke noden van het gebouw. Lees meer over het masterplan appartementsgebouwen, ontdek welke premie je krijgt of vraag je gratis advies aan de renovatiecoach voor een masterplan.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >