Dakisolatie

Hoe wordt dakisolatie opgebouwd?

Dakisolatie bestaat uit 3 delen. Net onder de dakbekleding heb je een winddicht onderdak nodig. Daarboven komt de laag isolatie. Aan de binnenzijde sluit een luchtdicht dampscherm de isolatie afWelk materiaal kan ik best gebruiken om mijn dak te isoleren?

Er zijn heel wat verschillende isolatiematerialen op de markt. Welk materiaal je kiest, hangt af van je budget, het type dak, de ruimte die je hebt enz.

TIP

Hou bij je keuze rekening met de isolatiewaarde van het materiaal. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Dit wordt uitgedrukt met een cijfer. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Isoleer voldoende en kies voor een R-waarde van minstens 7m² K/W.


Hoe kan ik mijn dak best isoleren ?

Dat hangt af van welk soort dak je hebt. Schuine daken kan je zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde isoleren. Een plat dak isoleer je best langs buiten.

 • Isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde
  De goedkoopste manier om je schuin dak te isoleren, is langs de binnenzijde. Dit is een klus die handige verbouwers makkelijk zelf kunnen doen.
 • Isoleren van een schuin dak aan de buitenzijde
  Wil je de binnenafwerking graag behouden, dan kan je een schuin dak aan de buitenzijde laten isoleren. Dit is een klus voor een professionele dakwerker want er komt heel wat bij kijken: de dakbedekking wordt verwijderd en bovenop het dak worden een dampscherm, isolatie, een onderdak en nieuwe dakbedekking aangebracht.
 • Zoldervloer of plafond isoleren
  Heb je een afgesloten ongebruikte zolderruimte? Dan kan je de zoldervloer isoleren in plaats van het dak. Dat is goedkoper en is makkelijker zelf te doen. Zo bespaar je extra.
 • Isoleren van een plat dak
  Een plat dak isoleer je best langs de buitenzijde. Zo voorkom je het risico op condens.

Meer informatie

Ontdek hoeveel energie je verliest via je dak op:
> Zoom in op je dak.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer