Muurisolatie

Buitenmuren zijn de tweede grootste bron van energieverlies in een woning. Je kan al gauw 20 tot 25% besparen op de energiefactuur door de gevels te isoleren. Vaak zijn de gevels van een woning al beperkt geïsoleerd. Goed (na-)isoleren is in dat geval aangeraden.Hoe kan ik mijn muren isoleren?

Isoleren van je muren, kan op drie manieren. Informeer je goed om te bepalen hoe jij je gevels best aanpakt.

Isoleren langs de buitenkant

Bij buitengevelisolatie komt de isolatie aan de buitenzijde van de bestaande gevel. Daarboven komt dan een nieuwe gevelbekleding. Zo kan je voldoende dik isoleren en vermijd je koudebruggen. De gevel moet dan wel opnieuw afgewerkt worden met nieuwe buitenbekleding.
Wil jij je gevel langs de buitenzijde isoleren? Informeer dan eerst bij de dienst vergunningen wat er mogelijk is voor jouw woning. Gevelisolatie is vergunningsplichtig.

Spouwmuurisolatie

De meeste huizen die gebouwd zijn na 1945 hebben spouwmuren: dan is er een ruimte voorzien tussen de binnen- en de buitenmuren. Deze ruimte kan je makkelijk, snel en goedkoop laten opvullen met isolatiemateriaal door een erkend aannemer. De isolatiedikte wordt bepaald door de dikte van de spouw en is meestal vrij beperkt.

Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

  • een spouwmuur is minstens 24 cm. dik. Je kan dit best meten in de deuropening.
  • bij spouwmuren zie je alleen de lange stenen, niet de kopse kant
  • je kan verluchtingsgaten in je muur zien

Voor een nog hogere isolatiegraad, kan je spouwmuurisolatie combineren met buitenisolatie. Voor buitenisolatie is een vergunning nodig. Informeer je dus goed.

Isoleren langs de binnenkant

Isoleren langs de binnenkant van een muur, is een hele uitdaging. Er is een groot risico op condens. Daarom is het aangewezen om voor deze methode enkel toe te passen als buitenisolatie of spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Voor beschermde panden of erfgoed is dit evenwel soms de enige manier. Raadpleeg best een professional zoals een architect alvorens je aan de slag gaat.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer