Raam- en deurisolatie

Tot 15 % van de warmte in je woning, gaat verloren via ramen en deuren. Investeren in kwalitatieve ramen en deuren, kan je dus jaarlijks honderden euro’s besparen op de energiefactuur.


Moet ik enkel het glas vervangen of ook de raamprofielen?

Als je ramen ouder zijn dan 10 jaar, is de kans groot dat de afdichtingsrubbers versleten zijn of hebben de profielen van je ramen nog geen thermische onderbreking. Hierdoor kan de koude lucht van buiten, makkelijk binnendringen en verlies je veel warmte. Je vervangt in dit geval dus best de volledige ramen.

Is het schrijnwerk nog goed winddicht en voldoende stevig? Dan kan het volstaan om enkel het glas te vervangen.Welke beglazing kies ik best?

Overweeg je om je ramen en deuren te vervangen? Kies dan voor hoogrendementsglas of zelfs driedubbelglas. Hoogrendementsbeglazing isoleert immers 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en maar liefst 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Verder bestaat er akoestisch glas, dat houdt het geluid sterk tegen.Check de U-waarde

De isolatiewaarde van ramen wordt uitgedrukt met een cijfer, de U-waarde. Hoe lager dat cijfer, hoe minder warmteverlies langs het raam en dus hoe beter het isoleert.

Ter vergelijking:

  • Enkelvoudig glas: U-waarde 5,8
  • Dubbel glas: U-waarde 2,9
  • Hoogrendementsglas : U-waarde 1,1
  • Driedubbelglas: U-waarde 0,6

Stappen 2 en 3 tesamen

Nu je bezig bent aan je ramen en deuren, isoleer je best ineens ook je muren (mocht dat nog niet gebeurd zijn). Deze twee stappen gaan immers perfect samen. Het wordt meteen al een pak comfortabeler binnen.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

In welke fase van je renovatie kan je best zonnepanelen leggen?

> Je leest het hier

Bereken je winst

> Start de berekening

Kies voor een zonnige toekomst

> Maak je eigen energie met zonnepanelen.