Airconditioning
Wat is het?
De meest bekende manier om je woning te koelen is met een airco. Het is niet de meest milieuvriendelijke optie. Airconditioners vragen namelijk veel energie. Je kan het gebruik van een airco wel duurzamer maken door die te koppelen aan je zonnepanelen. Het is namelijk een goede manier om de overcapaciteit van je zonnepanelen te benutten. Vaak zet je de airco immers aan op de momenten dat je zonnepanelen ook de meeste energie leveren.
Een airco bestaat meestal uit een buitenunit en een binnenunit. Het toestel dat buiten staat maakt koele lucht aan en stuurt die door naar de binnenunit.
Hoe werkt het?
De werking van een airco is vergelijkbaar met de werking van je koelkast of diepvries. Het onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten. Voor je koelkast betekent dit de keuken maar voor een airco wordt de warme binnenlucht gewoon naar buiten afgevoerd (airco met buitenunit of afvoerslang ). De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die werd aangemaakt door de airco.
Vaak hoor je ook dat het koudemiddel in een airco slecht is voor het milieu. Dat is ook zo. Meestal worden er fluorkoolwaterstoffen gebruikt voor het koudemiddel en dat zijn broeikasgassen. Zolang het gas echter in de airco blijft zitten, is het niet schadelijk. Het is alleen een probleem als de leidingen of aansluitingen beschadigd raken. Dan kunnen de gassen namelijk vrijkomen. Laat daarom een airco door een professional onderhouden of verwijderen. Er wordt gewerkt aan koudemiddelen die minder impact hebben op het milieu.
Airco en warmtepomp: broertjes met omgekeerde werking
De warmtepomp en airconditioning werken op dezelfde manier alleen omgekeerd. Een warmtepomp zal warme lucht in de ruimte stuwen van buitenaf. Sommige airco's of warmtepompen zijn zo ontworpen dat ze dit beiden kunnen. Dit betekend een groot voordeel voor je woning of bedrijf want je dient maar één systeem te installeren.
Is het iets voor mij?
Een energiezuinig nieuwbouwhuis koelen kan met een airconditioner. Het is echter wel goed om dan je energiebehoefte van te voren in kaart te brengen en voldoende hernieuwbare energie zelf te produceren.
In een oudere woning is koelen met een airco veel moeilijker. Probeer daar eerst te isoleren en op passieve wijze te koelen.
Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie
> Lees meer
Bereken je winst
> Lees meer