Koelen met screens en groen

Wat is het?

Zonneluifels, schermen, screens, overhangen of groen zorgen er langs de buitenkant van de woning voor dat het zonlicht en de warmte je woning niet binnen kunnen.

Met rolluiken, screens of luifels sluit je je woning af van binnenkomende zonnestralen. Buitenzonwering is duurder dan binnenzonwering, maar houdt de warmte effectief uit je woning. Binnenzonwering zoals gordijnen, stoot het zonlicht pas af nadat de warmte al door het glas is gedrongen. Indien je geen buitenzonwering hebt, kies je best voor thermische gordijnen of zonwerend glas.Koel met groen in en rond je woning

Bomen en planten zijn de natuurlijke beschermers van je woning. Op het platteland is het veel koeler dan in de stad, dit hitte-eilandeffect van de stad is te wijten aan het feit dat hier meer bebouwing en minder groen is.

Bomen en planten aan gevels of op daken zijn dus goede bronnen van schaduw en verkoelen je woning in de zomer. Bovendien komen groendaken in Antwerpen in aanmerking voor een Klimaatpremie.Hoe werkt het?

Rolluiken of screens zijn vaak eenvoudig te monteren voor bestaande ramen. Tegenwoordig zijn er luiken die op zonnepaneeltjes werken, je hebt dan zelfs geen extra aansluiting nodig voor stroom.

Buitenzonwering is altijd te verkiezen boven binnenzonwering. Groen is sowieso een goede keuze en in sommige Antwerpse districten kan je rekenen op hulp om van start te gaan met een groene gevel.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer