Warmtepompen als koeling

Wat is het?

De naam ‘warmtepomp’ geeft zijn nut tijdens de zomer niet bepaald weer, maar lucht/lucht warmtepompen kan je ook inschakelen om je woning te koelen. Deze toestellen werken op een energie-efficiënte manier door middel van warmtewisseling van binnen naar buiten of omgekeerd. Er wordt geen extra energie geproduceerd om te verwarmen of verkoelen. Het toestel onttrekt de warmte van de ene ruimte of bron en verplaatst het naar de andere ruimte. In de zomer wordt alle warmte uit de woning onttrokken en naar buiten gebracht.

Koelen met vloerverwarming is ook mogelijk indien je een warmtepomp koppelt aan je vloerverwarming of je verwarmingsketel uitbreidt met een chiller.



Nog beter koelen met grondwater

Een andere optie is een water/water-warmtepomp. Koud water loopt door buizen onder de grond. Het water heeft daar permanent een temperatuur van ongeveer 12 graden. Dat water gebruik je in de zomer om het water in je verwarmingssysteem (en je vloerverwarming) af te koelen waarmee je dan de woning afkoelt. Het warmere water in je verwarmingssysteem wordt weer aan het bodemsysteem afgegeven en daar opgeslagen. Die warmte gebruik je vervolgens in de winter om je woning te verwarmen.

Een grotere investering, maar één die zich terugverdient én bijzonder milieuvriendelijk is. Het verkoelen van de woning kost dan namelijk alleen de elektriciteit om twee circulatiepompen te voeden. En dat is ten opzichte van de energie die een airconditioning of een lucht/water- warmtepomp vragen voor verkoeling, slechts een fractie.



Hoe werkt het?

Bekijk het bij de uitleg van de warmtepompen



Is het iets voor mij?

Een warmtepomp is nuttig als je een goed geïsoleerde woning hebt. Lees hier meer over warmtepompen.



Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer