Doorstroomboiler

Wat is het?

Een doorstroomboiler, ook wel geiser genoemd, is een toestel dat alleen je water opwarmt als je erom vraagt. Zodra jij de warmwaterkraan opent of de verwarming opzet gaat de doorstroomboiler aan de slag met het leveren van warm water. Er wordt geen water opgeslagen en water wordt niet continu warm gehouden. Als je geen warm water gebruikt, gebruik je dus ook geen energie. Dit systeem is compact, aangezien hier geen voorraadvat aan gekoppeld is.Hoe werkt het?

Als je een warmwatertekraan opendraait, zal je doorstroomboiler de vraag naar warm water opmerken en een brander in werking laten treden. De brander kan werken op aardgas, mazout of elektriciteit, of via een warmtepomp.
De brander warmt razendsnel het water op en stuurt het vervolgens naar je kraan. De hoeveelheid liter warm water dat per minuut beschikbaar is hangt af van verschillende factoren. De capaciteit of de staat van je boiler en de afstand tot de kraan zijn hier twee van.Is het iets voor mij?

In de regel is een doorstroomtoestel geschikt voor kleine gezinnen of alleenstaanden. Ook als je niet vaak thuis bent is zo’n systeem vaak interessanter. Je hoeft immers geen voorraadvat met water op temperatuur te houden. Een doorstroomboiler is een compacter systeem dan een boiler met voorraadvat.

Heb je echter een groot gezin of hou je van uitgebreid baden, dan kan het zijn dat het debiet van je doorstromer niet voldoende is om aan je warmwatervraag te voldoen. Ook afwassen in combinatie met een douchebeurt is vaak moeilijker. Dit euvel kan je wel oplossen door een kleine, elektrische keukenboiler met voorraadvat te voorzien.

Verbouwers kiezen vaak voor een doorstromer die werkt op gas. Als je een gasgeiser wilt, dan heb je wel een schoorsteen nodig met boven- en onderverluchting. Daarnaast heb je ook een beveiligingssysteem nodig dat de doorstromer uitschakelt bij terugslag in de schoorsteen. Elektrische of warmtepompboilers zijn daarom een veiligere keuze. Een elektrische doorstromer is vaak duurder in gebruik, maar goedkoper in aankoop.

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer