Leidingen
Je verwacht het misschien niet echt, maar ook je leidingen hebben een invloed op de efficiëntie en dus de kostprijs van je sanitair warm water.
Hieronder lees je enkele tips om in het achterhoofd te houden als je een grondige verbouwing start. Ga je nog niet meteen verbouwen? Dan bespaar je alvast heel wat energie door open warmwaterleidingen te isoleren met buisisolatie.
Beperk de afstand tussen je warmteproductie en je kraan
Vanaf het moment dat je je kraan opendraait, begint je doorstromer of voorraadvat meteen warm water te leveren. Maar op dat moment zit er nog afgekoeld water in je leidingen. Dus hoe langer de leidingen, hoe meer water eruit moet vloeien voordat je warm water hebt. Het is dus belangrijk dat de afstand tussen je warmwatertoestel en je tappunten zo klein mogelijk blijft.
Hangt je ketel op zolder en ligt je badkamer op het gelijkvloers? Dan zal het vrij lang duren voordat je warm water hebt. Als de afstand tussen beide punten meer dan tien meter bedraagt, verspil je nodeloos energie en water. Zoek daarom een centrale plek binnen je geïsoleerde volume voor je warmwatertoestel.
Oude leidingen
Bij grondige renovaties stoot je meestal op oude, koperen of ijzeren leidingen. Vervang deze buizen door flexibele leidingen, hier kan niets zich aan vasthechten. Je kan warmteverlies door je buizen tegengaan door de buizen met buisisolatie te isoleren.
Heb aandacht voor kalk
95 % van de Vlamingen krijgt water binnen met te veel kalk in. Zeker wanneer je water verwarmt, krijg je snel kalkvorming. Dit zet zich vast op je kranen, in je vaatwasmachine, je wasmachine, maar vooral in je verwarmingselement, zoals je verwarmingsketel. Het gevolg: de levensduur van je toestellen verkort drastisch en je moet meer energie opwekken om dezelfde temperatuur van water te verkrijgen. Kalk zorgt namelijk voor een isolerende werking binnenin je leidingen, terwijl je die net langs de buitenkant moet isoleren. Je kan dit verhelpen door een waterverzachter te plaatsen.
Voorzie leidingen voor regenwater
Ben je verplicht een regenwaterput aan te leggen? Weet dat je daarmee enorm kan besparen op je waterfactuur. Je kan regenwater namelijk voor meer gebruiken dan enkel voor je planten.
Waar je wel op moet letten is dat je regenwater en het stadswater strikt gescheiden blijven. Ook als je nog niet direct aansluit op een regenwaterput, kan je de leidingen wel al voorzien.
De pomp: bovengronds of ondergronds? Als je pomp goed bevestigd is, hoef je geen schrik te hebben voor lawaaihinder. Je pomp draait alleen als ze water vraagt (voor het vullen van toiletten, de wasmachine of het vullen van een emmer aan de buitenkraan bijvoorbeeld). Je kan ook kiezen voor een ondergrondse pomp in de put zelf. Maar opgelet: dit is duurder en wat in het water staat, gaat minder lang mee dan een apparaat dat droog staat.
Filters: een zand- en stoffilter en actieve koolfilter zijn belangrijk. Die laatste maakt het water geur- en kleurloos. Je kan het water dan niet drinken of gebruiken om te douchen, maar het is wel geschikt voor je was.
Bedenk ook wat je met de aansluitingen tijdens drogere zomermaanden doet. Een automatische overschakeling op drinkwater zorgt ervoor dat je ook als de put leeg staat water kan krijgen uit de aansluitpunten.
In Antwerpen kan je dankzij de Klimaatpremie op financiële steun rekenen voor de aanleg van een regenwatersysteem.
Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie
> Lees meer
Bereken je winst
> Lees meer