Warmtepompboiler
Wat is het?
Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan je sanitair water. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen, voor wie geen zonneboiler kan plaatsen of voor wie niet aangesloten is op het gasnet.
Het verschil met een warmtepomp is dat een warmtepomp in de eerste plaats als verwarming dient (evt ook voor sanitair warm water), terwijl een warmtepompboiler enkel sanitair warm water geeft.
Hoe werkt het?
Een warmtepompboiler gebruikt bij voorkeur warme lucht uit de woning als warmtebron om tapwater te verwarmen.
De warme lucht wordt ofwel geleverd door het ventilatiesysteem (afgevoerde ventilatielucht) van de woning, ofwel wordt de warme lucht onttrokken aan de (onverwarmde) ruimte waarin de boiler hangt.
In het eerste geval is dat systeem niet combineerbaar met een gebalanceerde ventilatie met warmterecuperatie uit de ventilatielucht, omdat de warmte uit deze lucht enkel toereikend is voor een van beide toepassingen.
Warmtepompboilers kunnen net als zonneboilers ook aangesloten worden op thermische zonnepanelen (dit zijn niet de fotovoltaïsche panelen die dienen om stroom op te wekken) om het rendement te verbeteren.
Is het iets voor mij?
Heb je een geïsoleerd dak? Bekijk dan zeker op de Vlaamse zonnekaart of je dak geschikt voor een warmtepompboiler[
Een warmtepompboiler komt in aanmerking voor de Vlaamse Mijn VerbouwPremie.
Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie
> Lees meer
Bereken je winst
> Lees meer