Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water door gebruik te maken van de warmte van de zon op collectoren op je dak. Met dit soort boiler produceer je tot zestig procent van je sanitair warm water met zonne-energie. Wanneer er niet genoeg zon is, springt je cv-ketel bij om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

Een zonneboilersysteem werkt eigenlijk op het licht van de zon. Op die manier kan je ook in putje winter je sanitair warm water opwarmen. Zonlicht is er namelijk altijd, zelfs op een grijze dag.Wat is het?

Een zonneboiler bestaat uit thermische zonnecollectoren op het dak of gevel van je woning en uit een opslagvat (of boiler). Een zonneboiler bestaat uit:

  1. een zonnecollector met een zwart oppervlak dat de zonnestralen opvangt en omzet in warmte (thermische zonnecollectoren)
  2. een opslagvat van de boiler met:

    • een geïsoleerd voorraadvat waarin het warme water opgeslagen wordt tot het gebruikt wordt
    • een warmtewisselaar in het voorraadvat die zorgt voor de scheiding tussen het drinkwater en de collectorvloeistof
  3. een stromende vloeistof (water of antivries) die de warmte onttrekt aan de collector en overbrengt naar het voorraadvat
  4. een naverwarmer zoals een condensatieketel of warmtepomp die ervoor zorgt dat je ook warm water hebt op dagen dat er onvoldoende zon is.


Is het iets voor mij?

Heb je een geïsoleerd dak? Bekijk dan zeker op de Vlaamse zonnekaart of je dak geschikt voor een zonneboiler.

Nieuwe toestellen zoals de zonneboiler komen bovendien in aanmerking voor de Vlaamse Mijn VerbouwPremie.Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer