Toestellen die warmte afgeven
Er zijn verschillende afgiftetoestellen voor warmte. De meest gekende zijn de klassieke radiatoren van een centraal verwarmingssysteem. Maar ook vloerverwarming of losse gashaarden komen in onze woningen voor. Doe eerst de 50 graden test [link basispagina verwarmen] om te weten te komen of jouw woning klaar is voor een duurzaam verwarmingstoestel zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, of je beter eerst je warmtefagiftetoestellen aanpakt.
De klassieke radiator
Door je radiator stroomt warm water. Je radiatoren zijn gekoppeld aan een ketel voor centrale verwarming (CV-ketel), die meestal werkt op aardgas of stookolie. Gewone radiatoren zijn in de regel gekoppeld aan verwarmingssystemen die op hoge temperatuur werken. Je ketel is dan meestal ingesteld op 65°C. Moderne radiatoren kunnen ook op lage temperatuur werken, dit is veel efficiënter.
Vloerverwarming
Vloerverwarming is zeker aan te raden als je voor een grondige verbouwing staat. In een goed geïsoleerde woning kan je zo aan een veel lagere temperatuur je woning verwarmen. Bij dit soort van systemen loopt er een raster van buizen doorheen je vloer, wand of plafond. Deze buizen geven traag en op lagere temperatuur warmte af. Zo warmt je woning gelijkmatig op. Je kan ook kiezen voor muurverwarming of plafondverwarming.
Convectoren, blazers, bijzetkacheltjes, … energievreters
Naast radiatoren en vloerverwarming zijn er nog toestellen die warme lucht door de woning blazen, zogenaamde convectoren. Net als elektrische blazers of bijzetkacheltjes zijn dit energievreters. Je moet ook meer veiligheidsvoorschriften in acht nemen dan met gewone radiatoren vaak omdat ze heel warm worden.
Passiefwoning verwarmen
Het ventilatiesysteem van een passiefwoning is vaak niet voldoende om die woning ook tijdens de koudste wintermaanden volledig op te warmen.
Je kan met kleine elektrische toestellen de koudste kamers in de winter op temperatuur houden. Deze toestellen vragen dan natuurlijk wel veel energie, waarvan ook van productie over transport een deel verloren gaat. Deze werkwijze kan te verkiezen zijn tegenover een warmtepomp, vanwege de kostprijs en het rendement. Zorg in dit geval wel voor een 100% groen energiecontract, zodat jouw elektriciteit door hernieuwbare bronnen opgewekt wordt.
Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie
> Lees meer
Bereken je winst
> Lees meer