Isoleren

In een maximaal geïsoleerde woning, gebruik je nauwelijks nog bijkomende verwarming. Een grondige renovatie van je woning, begint dus bij goede isolatie. Zoals het stappenplan zegt, bestaat er een ideale volgorde. Je begint bij het dak, dan je muren en ramen en deuren en tot slot je vloer.

Ook een goede ventilatie zorgt voor minder energiegebruik omdat droge, verse lucht sneller opwarmt. Als je begint te isoleren, bekijk dan meteen hoe je ventilatie kan integreren.Dakisolatie

De eerste stap die je zet is het isoleren van je dak. Logisch als je weet dat 30 % van de warmte in je woning verloren gaat via een niet geïsoleerd dak. Een goede dakisolatie levert dus al snel een enorme besparing op jouw energiefactuur. Hoe meer je isoleert, hoe meer je bespaart.

En als je klaar bent, kan je meteen overwegen om zonnepanelen te leggen.Muurisolatie

Na je dak is het de beurt aan je muren, want langs hier verlies je tot 20% van de warmte. Je gevel en buitenmuren isoleren kan op drie verschillende manieren: via spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie. Ontdek hier welke isolatie je best kiest en welke besparing je dit kan opleveren.Ramen & deuren

Ramen deuren en deuren gesloten houden is niet altijd voldoende. Wist je dat oude ramen (+10 jaar) een flinke impact op je energieverbruik hebben.

Tot wel 15% van de warmte van je woonst ontsnapt via ramen en deuren. Je schakelt best over op hoogrendementsglas én duurzame raamprofielen. Zo hou je tocht en geluid buiten. Ook buitendeuren of garagepoorten kan je best onder handen nemen.Vloerisolatie

Een koude vloer kan je wooncomfort naar beneden halen. Met een goed geïsoleerde vloer, die lekker warm aanvoelt, kan je de verwarming gemakkelijk wat lager zetten. En dat scheelt dan weer op je factuur. Heel concreet: is er een kelder? Dan isoleer je best het kelderplafond. Is er geen kelder? Dan isoleer je tussen draagvloer en vloerbekleding. Ben je tijdens de renovatiewerken toch aan het uitbreken? Maak dan van de nood een deugd en investeer in duurzame vloerverwarming in combinatie met vloerisolatie en bespaar nog meer ! Wil je meer weten?

Meer informatie

Kijk op de activiteitenpagina op Antwerpenvoorklimaat, voor het aanbod van opleidingen en webinars rond isolatie .

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >