Ventileren

Om een gezond binnenklimaat te houden in je woning, is ventilatie nodig. Oudere woningen hadden vaak zoveel kieren en spleten, dat de natuurlijke ventilatie vaak volstond om vochtproblemen door vochtige binnenlucht te vermijden.

In nieuwe of verbouwde woningen worden alle kieren gedicht door beter sluitende ramen of isolatie. Een van de aandachtspunten is daarom het goed ventileren van de woning om ze droog te houden. Een extra pluspunt is dat verse, droge lucht sneller opwarmt en je zo ook bespaart op verwarmingskosten.

Op zich is het goed om elke dag je woning vijftien minuten te verluchten, met de verwarming uitgeschakeld. Je zet dan tegenover elkaar staande vensters open. De natuurlijke luchtstroom zorgt ervoor dat de oude, vochtige lucht uit de woning verdwijnt en nieuwe, droge lucht wordt aangevoerd.

De richting van luchtcirculatie is altijd dezelfde: toevoer langs de droge ruimtes en dan vervolgens via doorvoeropeningen, in de vorm van binnenmuurroosters of kieren onder de deuren, naar de natte ruimtes. Daar wordt de lucht afgevoerd.

Naast deze natuurlijke manier van ventileren, bestaan er ook automatische manieren. Er bestaan 4 types automatische ventilatie, van A tot D. Je leest er hieronder meer info over.



Systeem A - natuurlijke toe- en afvoer

Bij systeem A gebeurt de luchtcirculatie op natuurlijke wijze aan de hand van de drukverschillen tussen binnen- en buitenlucht. De lucht komt de woning binnen via regelbare toevoeropeningen zoals ventilatieroosters in ramen, muren of dak.

Deze roosters zijn regelbaar in die zin dat je ze wat meer kan openen of sluiten. Zo vermijd je dat je ventilatie in overdrive gaat op winderige dagen. In de natte ruimtes verdwijnt de vervuilde lucht via regelbare afvoeropeningen in een verticaal kanaal dat boven het dak uitmondt.

Het openzetten van ramen en deuren doet dus hetzelfde, maar is niet permanent. Deze roosters ventileren wel permanent. Om een goede werking te garanderen, mogen ze natuurlijk niet afgesloten worden.



Systeem B - mechanische toevoer, natuurlijke afvoer

De afvoer gebeurt op dezelfde manier als bij systeem A, maar de toevoer vindt ‘mechanisch’ plaats met behulp van ventilatoren. Dit systeem wordt amper toegepast in woningen.



Systeem C - natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

De toevoer vindt net zoals bij systeem A plaats met niet-mechanische roosters. De afvoer gebeurt echter wel mechanisch via afvoeropeningen met extractieventielen in de natte ruimtes. Zo’n ventiel bestaat uit een filter die de lucht zuivert en een geluidsdemper die het lawaai van de installatie tot een minimum beperkt.

Binnen de systemen C is er ook een categorie vraaggestuurde ventilatie. Bij die systemen gebeurt de afvoer op een gecontroleerde manier en enkel als het nodig is. Via ingebouwde sensoren (vocht, temperatuur, beweging en CO2) wordt het extractiedebiet aangepast aan jouw werkelijke woonsituatie. Zo is het elektriciteitsverbruik en het verlies van warmte minimaal. En spaar je dus ook geld uit op je energiefactuur.



Systeem D - mechanische toe- en afvoer

Het grote voordeel is dat het systeem volledig regelbaar is: je kan een goed evenwicht bereiken tussen aan- en toevoer. Daarom wordt het systeem D ook wel ‘balansventilatie’ genoemd. Bij systeem D gebeurt alles mechanisch: zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht. Dat betekent dat er ook een dubbel kanalennet nodig is: één voor de toevoer van lucht met toevoeropeningen in de droge ruimtes en één voor de afvoer van lucht in de natte ruimtes.

Meestal zit er ook een warmteterugwin-unit in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Je kan balansventilatie ook vraaggestuurd maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Zo ventileer je niet meer dan nodig en zuiniger.



Warmte recupereren

Zowel bij een systeem C als D kan je warmte terugwinnen en gebruiken. Bij een systeem C kan je de warmte uit de afvoerlucht gebruiken voor het opwarmen van je sanitair warm water en/of ruimteverwarming. Dat doe je met een warmtepompboiler of lucht-waterwarmtepomp.

Om warmte te recupereren bij een systeem D kan je een warmtewisselaar gebruiken. Die zal de warmte uit de afvoerlucht overdragen aan de toevoerlucht om die in de koude wintermaanden voor te verwarmen. Wat dan in de zomer? Door een bypass wordt je warmtewisselaar dan uitgeschakeld. Anders wordt het te warm in je woning.

Meer informatie

Kijk op de activiteitenpagina op Antwerpenvoorklimaat, voor het aanbod van opleidingen en webinars rond isolatie .

Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

> Lees meer

Bereken je winst

> Lees meer


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >