Verwarmen

Zowel om je woning te verwarmen, als om te douchen, gebruik je warm water. Afhankelijk van je situatie, woning of budget, zit dit warme water ofwel op eenzelfde verwarmingsinstallatie of (meestal) loopt het via gescheiden systemen. Hieronder vind je info over de verwarming van je woning, info over sanitair warm water vind je hier.

60% van ons energieverbruik zit in verwarming. Het loont dus meer dan de moeite om je systeem van verwarming grondig te bekijken bij een renovatie. Ook hier geldt het stappenplan: pak je verwarming pas aan, nadat je woning geïsoleerd is.Duurzaam verwarmen in 2 stappen

In twee stappen kan je je woning ineens duurzaam en energiezuinig verwarmen. Voorwaarde is wel dat je woning eerst goed geïsoleerd is, anders heeft het weinig zin.

Stap 1: verwarm op lage temperatuur

Nadat je woning geïsoleerd is, test je of je kan verwarmen op lage temperatuur. Dit betekent dat het water in je verwarmingssysteem een temperatuur heeft van 35° tot 55°C terwijl je woning aangenaam warm is, ook in de winter. Verwarmen op lage temperatuur gebeurt met verwarming die veel warmte kan afgeven over een grote oppervlakte, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of aangepaste radiatoren. Dat is veel efficiënter en zorgt voor een grote energiewinst.

Om te weten of je kan verwarmen op lage temperatuur, doe je de zogenaamde 50 graden test (meer info).

Stap 2: plaats een duurzaam verwarmingstoestel

Vervang je centrale verwarmingsketel door een duurzaam verwarmingstoestel op niet-fossiele energie, zoals een warmtepomp of warmtenet. Fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie blazen immers tonnen CO2 de lucht in. Een derde van alle uitstoot komt van de verwarming van gebouwen. Zeker in de winter, wanneer we brandstoffen nodig hebben om onze huizen te verwarmen. Met nieuwe energiebronnen zoals warmtenetten of warmtepompen gebruik je warme lucht en water om je woning te verwarmen. Ontdek hieronder welke verwarmingstoestellen er bestaan en waarop je moet letten.Welke verwarmingstoestellen?

Hierboven staat het ideale stappenplan voor duurzame verwarming. Het is niet altijd haalbaar om alles in een keer te renoveren. Welke verwarmingstoestellen bestaan er, en wat is wanneer interessant? De verwarmingstoestellen worden vaak ingedeeld volgens de afgifte van warmte of de productie van warmte.

Vind hier meer info over radiatoren en vloerverwarming.

Vind hier meer info over een condensatieketel, een (hybride) warmtepomp of een warmtenet. Meer info over een zonneboiler vind je bij sanitair warm waterDeel deze informatie

Alles over sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

> Je leest het hier

Het stappenplan van een energierenovatie

> Je leest het hier

Bereken je winst

> Start de berekening


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >