Zonnepanelen

Haal de zon in je woning, ze schijnt toch voor iedereen

Zelfs zonder premies blijven zonnepanelen nog steeds een verstandige investering: rendabel en duurzaam. De zon schijnt tenslotte gratis. Je gebruikt de zon om zelf je eigen elektriciteit op te wekken. Zorg er wel voor dat jouw dak eerst goed geïsoleerd is.Hoe ziet het eruit?

Een PV-installatie met zonnepanelen wordt ook wel PV-installatie genoemd (Photovoltaics) . Ze bestaat uit zonnepanelen (in de meeste gevallen op je dak) en een omvormer. De omvormer is een relatief klein toestel dat in je woning wordt geplaatst. Meestal is er één omvormer, maar bij sommige installaties heeft elk paneel zijn eigen micro-omvormer. Dit heeft als voordeel dat elk paneel afzonderlijk stroom produceert. Als er één paneel tijdelijk geen stroom produceert, bijvoorbeeld door schaduw, dan heeft dit geen effect op de andere panelen.Hoe begin je eraan?

Stap 1: Zorg eerst dat je dak geïsoleerd is.

Stap 2: Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

De oriëntatie en de vorm van je dak zijn bepalend. Een schuin dak is rendabeler dan een plat dak. Een dak georiënteerd op het zuiden zal ook meer stroom opwekken.

Check jouw dak op ‘Zoominopuwdak’. In deze toepassing vind je een heel wat info over jouw perceel, dak en isolatiegraad. Het laat ook het potentieel van jouw dak voor zonnepanelen zien.


Zonnepanelen en digitale meter

Ook bij een digitale meter blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering. Er zijn enkele tips die je kan toepassen om het zo rendabel mogelijk te maken:

  1. Gebruik overdag je eigen opgewekte elektriciteit.
    Bijvoorbeeld: laat je wasmachine draaien tussen 11 en 15 uur. Of: laat je loodgieter het buffervat van de boiler afstellen op de zon.
  2. Spreid je verbruik.
    Met de komst van het capaciteitstarief is het belangrijk om je maandelijks piekvermogen zo laag mogelijk te houden. Gebruik je oven, wasmachine of vaatwasser (grote verbruikers) zo weinig mogelijk tegelijk. Tip: stel je timer van die toestellen in voor momenten dat je niet thuis bent.
  3. Verkoop je overschot
    De elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet zelf verbruikt, kan je verkopen aan een energieleverancier. Hiervoor krijg je een afgesproken injectietarief. Vraag aan je energieleverancier naar de injectietarieven en vergelijk deze met andere aanbieders. Vergelijken kan makkelijk via de V-test.

Groepsaankopen en energiedelen

Het initiatief ‘zonnewerf’ is een initiatief van twee burgercoöperaties om meer burgers eigen zonnestroom te laten opwekken. Ze geven gratis advies en begeleiding bij groepsaankopen zonnepanelen.

Sinds januari 2022 is energiedelen mogelijk gemaakt voor bewoners van appartementsgebouwen en sinds 1 juli 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen stroom ‘verkopen’ of gratis schenken aan bijvoorbeeld buren, vrienden of familie.Batterij... energie nu of later gebruiken

Als je niet thuis bent en de zon schijnt, produceren je panelen ‘gratis’ elektriciteit die je zelf niet gebruikt, want die stroom wordt gewoon terug het net opgestuurd.

’s Avonds daarentegen, na zonsondergang, betaal je om elektriciteit van het net te halen. Wie een elektrische batterij installeert, kan deze ‘verloren’ energie recupereren. Maar het is wel een aanzienlijke investering en er zijn ook technische beperkingen aan verbonden.

Onze suggestie is om eerst goed zicht te krijgen op jouw energieverbruik met behulp van de digitale meter. Daarmee kan je bekijken of een batterij voor jou zin heeft. Je kan ook starten met zonnepanelen en je energieverbruik en energieproductie een jaar bestuderen om dan te beslissen of een batterij een goede investering is.Zonnepanelen of zonneboiler?

Zonnepanelen leveren elektriciteit, een zonneboiler levert warm water. Een zonneboiler gebruikt het licht van de zon en geeft die warmte door aan een boiler. Laat de zon het een tijdje afweten, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij.Plaatsing

Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van een zonnepanelen. Zij kunnen je ook adviseren of jouw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en het aantal.Kan je een premie krijgen?

Je kan een premie krijgen voor zonnepanelen via Fluvius. Bekijk hier de voorwaarden en doe hier je aanvraag.


Deel deze informatie

Het stappenplan van een energierenovatie

In welke fase van je renovatie kan je best zonnepanelen leggen?

> Je leest het hier

Bereken je winst

> Start de berekening


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >