Zonnepanelen

Haal de zon in je woning, ze schijnt toch voor iedereen

Zonnepanelen zijn een verstandige investering: rendabel en duurzaam. De zon schijnt tenslotte gratis. Je gebruikt de zon om je eigen elektriciteit op te wekken.

Zorg er wel voor dat jouw dak eerst goed geïsoleerd is.

Heb je een groendak? Geen probleem. Zonnepanelen zijn te combineren met de meeste groendaken. Het verkoelend effect van het groendak heeft zelfs een positieve impact op het rendement van je zonnepanelen.



Hoe ziet het eruit?

Een installatie met zonnepanelen wordt ook wel een PV-installatie genoemd (Photovoltaics). Ze bestaat uit zonnepanelen (in de meeste gevallen op je dak) en een omvormer. De omvormer is een relatief klein toestel dat in je woning wordt geplaatst. Meestal is er één omvormer, maar bij sommige installaties heeft elk paneel zijn eigen micro-omvormer. Dit heeft als voordeel dat elk paneel afzonderlijk stroom produceert. Als er één paneel tijdelijk geen stroom produceert, bijvoorbeeld door schaduw, dan heeft dit geen effect op de andere panelen.



Hoe begin je eraan?

Stap 1: Zorg dat je dak geïsoleerd is

Door je dak te isoleren, vermijd je warmteverlies. Bovendien is het isoleren van je dak eenvoudiger wanneer er nog geen zonnepanelen op liggen.


Stap 2: Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

De oriëntatie en de vorm van je dak zijn bepalend. Voor een schuin dak geeft een oriëntatie op het zuiden de beste opbrengst. Op een plat dak plaats je de panelen best schuin, om de geschikte oriëntatie naar de zon te krijgen. Afhankelijk van je energiebehoefte doorheen de dag, zal de ene situatie interessanter zijn dan de andere. Zuidgeoriënteerde panelen hebben de grootste opbrengst, maar met oost-zuid of west-zuid georiënteerde panelen kan je over een langere periode van de dag van je eigen opgewekte elektriciteit genieten.

Zoom in op je dak

Check nu al jouw dak op ‘Zoominopjedak’. In deze toepassing vind je al heel wat info over jouw perceel, dak en isolatiegraad. Het laat ook het potentieel van jouw dak voor zonnepanelen zien en geeft een schatting van de besparing die je dat oplevert.


Stap 3: Plaatsing

Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van zonnepanelen. Zij kunnen je ook adviseren of jouw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen, de stabiliteit van je dak, het aantal panelen en de oriëntatie.



Gebruik zonne-energie overdag en spreid je verbruik

Ook bij een digitale meter blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering. De meter stuurt de gedetailleerde verbruiksgegevens automatisch naar Fluvius. Via Mijn Fluvius zie je hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo kan je je verbruik bijsturen. Er zijn enkele tips die je kan toepassen:

  1. Gebruik overdag je eigen opgewekte elektriciteit.
    Bijvoorbeeld: laat je wasmachine draaien tussen 11 en 15 uur. Of: laat je loodgieter het buffervat van de boiler afstellen op de zon.
  2. Spreid je verbruik.
    Sinds de invoering van het capaciteitstarief is het belangrijk om je maandelijks piekvermogen zo laag mogelijk te houden. Gebruik je oven, wasmachine of vaatwasser (grote verbruikers) zo weinig mogelijk tegelijk.

    Tip: technologie kan hierbij helpen. Stel, indien mogelijk, je timer van die toestellen in voor momenten dat je niet thuis bent. Op maakjemeterslim.be kan je meer voorbeelden vinden.


Wat doe je met overschotten zonnestroom?

Als de zon schijnt, produceren je panelen elektriciteit die jij binnen het kwartier ‘gratis’ kan gebruiken. Voor de elektriciteit die je dan niet gebruikt, heb je meerdere keuzes. Je kan ze verkopen aan de leverancier (injectietarief), schenken via energiedelen of opslaan in een batterij voor eigen gebruik later.

  1. Verkoop je overschot
    Vraag aan je energieleverancier naar de injectietarieven en vergelijk deze met andere aanbieders. Vergelijken kan makkelijk via de V-test.
  2. Energiedelen
    Sinds 1 juli 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen stroom verkopen of gratis schenken aan bijvoorbeeld buren, vrienden of familie. Meer informatie over energiedelen vind je hier.
  3. Batterij... energie nu of later gebruiken
    Wie een elektrische batterij installeert, kan de ‘verloren’ energie recupereren. Maar het is wel een aanzienlijke investering en er zijn ook technische beperkingen aan verbonden. Onze suggestie is om eerst goed zicht te krijgen op jouw energieverbruik en -productie met behulp van de digitale meter.

Kan je een premie krijgen?

Tot eind 2023 kan je een premie krijgen voor zonnepanelen via Fluvius. Bekijk hier de voorwaarden en doe je aanvraag.

Je kan voor de zonnepanelen-installatie ook beroep doen op de ‘Mijn Verbouwlening’; De voorwaarden en aanvraagprocedure vind je hier.

Je kan ook deelnemen aan groepsaankopen van zonnepanelen zoals ‘Zonnewerf’, een initiatief van burgercoöperaties. Deze organisatie geeft gratis advies en begeleiding bij groepsaankopen zonnepanelen.

Tot slot kan je bij je eigen bank een energielening of groene lening aangaan om de investering in je zonnepanelen te financieren.



Woon je in een appartementsgebouw?

Woon je in een appartementsgebouw? Dan is het dak meestal gemeenschappelijk en moet je een akkoord hebben van de vereniging van mede-eigendom (VME). Je kan bepleiten om gezamenlijk te gebruiken voor de gemeenschappelijke delen (1) of toestemming vragen om de zonnepanelen voor individueel gebruik te leggen (2).

  1. Gemeenschappelijk gebruik als VME
    Overtuig de mede-eigenaars van het gebouw en plaats als VME zonnepanelen
    Je kan beslissen om samen te investeren in zonnepanelen voor de gemeenschappelijke delen, zoals de verlichting in de hal of de lift. Een eventueel overschot kan de VME tegen een injectievergoeding op het net plaatsen of aan individuele mede-eigenaars verkopen die daarmee hun private delen deels van goedkopere en groene stroom kunnen voorzien.

    Sinds januari 2022 is energiedelen mogelijk voor bewoners van appartementsgebouwen. Bij energiedelen hebben de bewoners die mee investeren, recht op de opgewekte stroom. Dit uitgebreid stappenplan over zonnepanelen op appartementsgebouwen geeft ook meer info over hoe de energie te verdelen.

  2. Voor eigen gebruik
    Vraag toestemming aan de VME om op eigen kost zonnepanelen te plaatsen
    Wanneer de VME beslist om geen gezamenlijke zonnepanelen te plaatsen, is er nog de mogelijkheid om als mede-eigenaar(s) op eigen kosten zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor kan je werken met een exclusief gebruiks- en genotsrecht of een opstalrecht. Raadpleeg hiervoor steeds een notaris..


Zonnepanelen of zonneboiler?

Zonnepanelen leveren elektriciteit, een zonneboiler levert warm water. Een zonneboiler gebruikt het licht van de zon en geeft die warmte door aan een boiler. Laat de zon het een tijdje afweten, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij.



Deel deze informatie

Meer info over je dak

> zoominopjedak

Bekijk of je een premie kan aanvragen

> mijnverbouwpremie en mijnverbouwlening

Het stappenplan van een energierenovatie

Ontdek het ideale stappenplan voor een grondige renovatie

> Het stappenplan


Isoleren icon

Isoleren

De meest duurzame verwarming is de verwarming die niet gebruikt wordt. Daarom één advies: isoleren! Zowel je dak, je muren, je ramen en deuren als je vloeren.

Alles over isoleren  >
Zonnepanelen icon

Zonnepanelen

De energie van de zon is gratis en dat zal zo blijven! Een slimme en duurzame zet die je voelt in je energiefactuur.

Alles over zonnepanelen  >
Premies en leningen icon

Premies & leningen

Ontdek op welke verbouwpremies en -leningen je beroep kan doen. Nog een reden om nu te renoveren.

Alles over premies & leningen  >
Appartementen icon

Appartementen

Niet enkel huizen doen er goed aan om te renoveren, ook appartementen kunnen iets doen. Of je nu zelf in een groot appartementsblok woont, of een appartement verhuurt.

Alles over appartementen  >
Verwarmen en koelen icon

Verwarmen

60% van je energiefactuur gaat op aan de verwarming van je woning. Wil je er warmpjes bijzitten, bekijk dan hoe je efficiënter kan verwarmen. We loodsen je door het overzicht aan toestellen.

Alles over verwarmen  >
Verwarmen en koelen icon

Sanitair warm water

Welke toestellen leveren warm water voor de badkamer en welke investeringen zijn zinvol?

Alles over sanitair warm water  >
EPC en woningpas icon

EPC & woningpas

Het EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van F (slecht) tot A++ (zeer goed). Ook de woningpas kan je helpen om inzicht te krijgen in de staat van je woning en de te nemen stappen.

Alles over EPC & woningpas  >
Kosten van een renovatie icon

Kosten van een renovatie

De exacte kost van je renovatie is uiteraard voor iedereen anders. Gelukkig zijn er hoop tools en calculators voorhanden die je in staat stellen om een ruwe inschatting te maken. Je ontdekt ze hier.

Alles over kosten van een renovatie  >
Verwarmen en koelen icon

Koelen

Tijdens warme zomerdagen is een koele woning een must. Ontdek hier welke ingrepen je kan doen om je woning koeler te houden.

Alles over koelen  >
Energie opslag icon

Ventileren

Een goed verluchte woning houdt het binnenklimaat gezonder. Verse, droge lucht warmt bovendien sneller op waardoor je minder moet verwarmen.

Alles over ventileren  >