Het stappenplan

Je wilt eraan beginnen? Top. Een succesvolle renovatie begint met een doordacht stappenplan. Wil je een warme woning in de winter en frisse ruimtes in de zomer? De volgordes van de werken die stad Antwerpen voorstelt, worden ook gehanteerd door Fluvius, de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas.

Na de renovatie verminder je de uitstoot van CO2 en is je woning energiezuiniger — dat merk je ook aan je EPC-label. Alle woningen in Vlaanderen moeten tegen 2050 een energiezuinig label hebben (A tot A+). Wil jij weten hoe je zelf je woning energiezuiniger maakt? Bekijk hier welke stappen je doorloopt om een A-label te krijgen en ontdek meteen je jaarlijkse winst op je energiefactuur.


Renovatie van het dak

Stap 1:
Het dak

Je begint bovenaan! Via het dak ontsnapt de meeste warmte (of komt hitte binnen in de zomer). Je dak isoleren is dus een logische eerste stap in je renovatie. Een hellend dak kun je zowel aan binnen- als buitenkant isoleren. Voor een plat dak is het beter om te isoleren aan de buitenkant.

En als je dak straks geïsoleerd is, kan je ineens zonnepanelen op je dak leggen. Dan is je dak in een keer aangepakt!

Dakisolatie: hoe pak je het aan?

Gerelateerde link:

Stap 2:
Muren

Na het dak is het de beurt aan je muren! Want na het dak, verlies je het meeste warmte via de muren. Je buitenmuren isoleren kan op drie manieren: spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie.

Slecht geïsoleerde muren voelen vaak kil aan, dus je muren isoleren zal je wooncomfort meteen verbeteren. Isoleren van muren is een goede combinatie met het isoleren van ramen en deuren. Zet dat volgende stapje!


Ontdek welke muurisolatie voor jou het beste is

Renovatie van het dak
Renovatie van het dak

Stap 3:
Ramen en deuren

Ramen deuren en deuren gesloten houden als het koud is, is niet altijd voldoende. Wist je dat oude ramen (+10 jaar) een flinke impact op je energieverbruik hebben.

Tot wel 15% van de warmte van je woonst ontsnapt via ramen en deuren. Je schakelt best over op hoogrendementsglas én duurzame raamprofielen. Ook buitendeuren of garagepoorten kan je best onder handen nemen. Ga dus gerust nog een stapje verder, voorzie ook een efficiënte raam- en deurisolatie én geniet heerlijk comfortabel van een nog lagere energiefactuur.

Meer over raamisolatie

Stap 4:
De vloer

Dak, muren, ramen en deuren goed geïsoleerd? Dan is het de beurt aan de vloeren. Met een uitstekende vloerisolatie ga je voor méér wooncomfort en een flinke besparing op je energiefactuur. Als je vloer goed geïsoleerd is, voelt die veel minder kil aan en kun je de thermostaat een graadje lager zetten.

Wist je bijvoorbeeld dat de temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer doorgaans schommelt rond de 11°C? Maar door deze doordacht te isoleren, krik je de gemiddelde temperatuur op naar 20°C!

Bij een kelder of kruipruimte isoleer je best van onderaf. Geen kelder? Dan isoleer je tussen draagvloer en vloerbekleding, of je graaft de vloer uit en brengt een isolatielaag aan. Vraag alleszins raad aan een vakman voor het isoleren van je vloer!

Alles over vloerisolatie
Renovatie van het dak
Renovatie van het dak

Stap 5:
Zonnepanelen

Haal de zon in je woning, ze schijnt toch voor iedereen!

Je hebt nu de buitenschil van je woning gerenoveerd en ingezet op extra isolatie. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen, zodat je zelf (zonne-)energie kan opwekken. Op die manier ben je minder afhankelijk van energieleveranciers.

Wist je? Deze stap kan je ook zetten na stap 1, dakisolatie. Hernieuwbare zonne-energie is sowieso winst. Wil je je renovatie grondig aanpakken, isoleer dan je volledige huis (stap 1 tot en met 4).

Alles over zonnepanelen

Stap 6:
Verwarming en sanitair warm water

60% van je energieverbruik zit in verwarming. Het loont dus meer dan de moeite om je systeem van verwarming grondig te bekijken. Zowel om je woning te verwarmen, als in je badkamer, gebruik je warm water. Afhankelijk van je situatie, zit dit warme water op eenzelfde systeem of apart.

Bekijk hoe je duurzaam kan verwarmen

Gerelateerde links:

Renovatie van het dak
Renovatie van het dak

Stap 7:
Elektrische toestellen

Je woning zelf is nu aangepakt. Je kan nog boven het A-label uitstijgen door je elektrische huishoudtoestellen met A-label aan te schaffen. Hebben jouw elektrische toestellen al een energiezuinig A-label? Is een thuisbatterij iets voor jou?,...

Ben je klaar om te gaan renoveren? Vraag dan een offerte aan je architect. Die helpt je bij het uitwerken van je plannen en de opvolging van de werken.”