Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Groendak

Groendak

Een groendak op je woning



Een mooi uitzicht, verkoeler, geluidsdemper, stimulans voor biodiversiteit, natuurlijke waterbuffer: een groendak heeft heel wat voordelen.



1. Kan een groendak op jouw dak?



  • Laat de draagkracht van je dak berekenen
    Ga niet voor één getal, maar vraag om een genuanceerde stabiliteitsberekening aan een architect of stabiliteitsingenieur. Vaak is de draagkracht boven onderliggende steunmuren, aan de randen of bij smallere overspanningen groter. Dat kan je helpen om op die plekken meer substraat te voorzien, waardoor je daar andere planten kan zetten.

    Een stabiliteitsstudie kost tussen de 200 en 600 euro, afhankelijk van jouw project. Door de studie te laten uitvoeren weet je of je op bepaalde plekken naar een dikker pakket van een groendak kan gaan.

  • Breng de bestaande staat van je dak in kaart
    Onderzoek of de volgende zaken in orde zijn of eerst aangepast moeten worden, alvorens je aan een groendak begint: isolatie, dakbedekking, dakhelling, dakdoorvoeren, randen en gevelopeningen. Je past ze beter eerst aan, want anders moet je ook je groendak verwijderen als je er aan wil werken.
    Lees meer over isoleren, dakbedekking, dakhelling, dakdoorvoeren



2. Welk type groendak wens je?



Een groendak kent vele vormen: je kan er naar kijken of je kan het gebruiken als hoger gelegen terras of tuintje. Je kan een groendak ook combineren met zonnepanelen of met je regenwatersysteem. Hoe dikker het groendakpakket, hoe sterker het geluidsdempend effect en hoe koeler de binnenruimtes blijven in de zomer.

Je hebt de keuze tussen meerdere soorten groendaken of een combinatie ervan.

  • Een sedumdak: is het dunste, lichtste en meest onderhoudsvriendelijke groendak. Dit is op de meeste daken mogelijk, ook op schuine daken. Op een laagje substraat van zes tot acht centimeter dik groeien verschillende soorten vetplanten. Kies je de planten slim? Dan veranderen de kleuren op je dak met het seizoen. Stadsbijen zijn dol op deze groene zones.
  • Bij een kruidendak ga je iets verder dan een sedum dak. Door de variatie aan beplanting heb je een mooier uitzicht. Dit type dak heeft een iets dikkere onderlaag nodig: dat kan vanaf tien centimeter. Hierop kan je de vetplanten aanvullen met kruiden. Die groeien meer in de hoogte. Kruiden die houden van een droge ondergrond zijn ideaal. Ga je een stap verder voor een natuurdak, dan zet je volop in op inheemse plantensoorten.
  • Bij een grasdak kan je een weelde aan verschillende grassoorten aanplanten. Dit kan je vanaf vijftien centimeter substraatdikte aanleggen: siergrassen en andere vaste planten hebben nu voldoende ruimte voor hun wortels. Vetplanten laat je hierop best achterwege. Uitgedroogde grassen geven je dak ook in de winter een mooi uitzicht.
  • Daktuinen hebben een dikkere substraatlaag, vanaf twintig centimeter. Hier kunnen vaste planten, klimplanten, struiken tot zelfs bomen op geplant worden. Zelfs een dakvijver behoort tot de mogelijkheden. Je dakconstructie moet dan wel sterk genoeg zijn om deze opbouw aan te kunnen. Voorzie ook voldoende schaduwplekken, zodat het ook bij warme dagen aangenaam verblijven is.

Figure image. © Bart en Pieter
Intensief, beloopbaar groendak, Sarah Blee, ontwerp: Bart en Pieter

Figure image. © BTL Realisatie
Extensief groendak op een appartementsgebouw door BTL Realisatie; Zinco Benelux

Figure image. © Stad Antwerpen
Groendak op een hellend dak



3. Stedenbouwkundige aanvraag nodig?



Afhankelijk van de keuze voor een groendak en jouw specifieke verbouwvraag, geeft Omgevingsvergunningen advies op maat of een vrijstelling, melding of omgevingsvergunning nodig is. Stel je vraag.



4. Hoe onderhoud je een groendak



Sedumdaken vragen weinig onderhoud:

  • Verwijder bladeren en controleer één keer per jaar of de regenwaterafvoer van je dak vrij is.
  • Regent het langer dan 3 weken niet, dan geef je je sedumdak een sproeibeurt. Enkele korte sproeibeurten zijn beter dan één keer te veel ineens. Gebruik hiervoor best regenwater als je dat hebt.
  • Voor een sedumdak hoef je geen doorwinterde tuinier te zijn. Verwijder onkruid, grassen en eventuele zaailingen van boompjes.
  • Wil je je groendak een beetje voeden? Doe het niet meer dan één keer per jaar met een organische meststof speciaal voor sedum. Zo zorg je ervoor dat de plantjes mooi bloeien. De korreltjes gooi je gewoon met de hand uit op het dak.


Een kruidendak en grasdak vragen ongeveer twee à drie keer per jaar onderhoud. Een daktuin kan je beschouwen als een volwaardige tuin.



Ook interessant voor jou


Bekijk het webinar over de aanleg van een groendak.

Hou de activiteitenkalender in het oog.

Een groendak bezoeken? Kom langs op het demodak van het EcoHuis.

Deze Antwerpenaars legden een groendak aan.
Vijf Antwerpse daken die inspireren.
Een tuingevoel zonder tuin? Dat doe je zo!
Een extra verdieping groen.



Overzicht Vergroenen en regenwater goed benutten