Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Stap 5: Ontharden en vergroenen

Steun voor grote projecten (+40m2)

Huis in Antwerpen

Beschik jij over een oppervlakte vanaf 40 vierkante meter die vandaag nog verhard is, maar waar je ruimte wil geven aan groen en waterrecuperatie? Dan kan je rekenen op de Klimaatpremie, waarbij je tot 50.000 euro ondersteuning kan krijgen.

Voor wie?


Bewoners die minstens 40 vierkante meter oppervlak willen aanpakken. Waarom meer dan 40 m2? Je komt in aanmerking voor financiële steun: de Klimaatpremie.

Ingrepen die in aanmerking komen zijn verharding vervangen door groen of aanleg van een groendak of het opvangen, hergebruiken of laten infiltreren van regenwater. Ook combinaties van de verschillende ingrepen komen in aanmerking voor de premie.


Wat kan je doen?


  • Onnodige verharding uit de voortuin weghalen en vervangen door planten.
  • Achtertuin: een overbodig achterbouw of koterij afbreken, een oversized terras verkleinen, paden versmallen, grind afvoeren en een groene tuin creëren in de plaats. Als je onthardt en de onderliggende lagen mee uitgraaft, komt het niveau van de tuin tijdelijk lager. Vul dit niet zomaar volledig terug aan met grond. Overweeg om met hoogteverschillen te werken en meteen werk te maken van regenwaterinfiltratie.
  • Aanleggen van een groendak: Geen tuin, had je al aan een groendak gedacht? Dit kan zowel op een plat als schuin dak. Afhankelijk van wat jouw dak kan dragen kan dit een simpele sedumdak zijn, of een prachtig kijkdak of daktuin met een heerlijk tuingevoel.
  • Hergebruiken van regenwater: bijvoorbeeld om toiletten te spoelen of schoon te maken.
  • Infiltreren van regenwater: bijvoorbeeld met een wadi.

Steun
Dankzij de Klimaatpremie kan je tot 50.000 euro steun per perceel krijgen.Ook interessant voor jou


Bekijk de webinars.
Webinar geef regenwater een plek.
Webinar groendak.

Deze Antwerpenaars gingen je voor:
Transformatie naar een schaduwrijke tuin.Overzicht Vergroenen en regenwater goed benutten