Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Stappenplan: stap 4

Zelf energie opwekken

Zonnepanelen

Zonnepanelen


Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering: rendabel en duurzaam. Je maakt zelf je eigen energie, wat je minder afhankelijk maakt van energieleveranciers. Leg zonnepanelen op een geïsoleerd dak.1-2-3 Zonnepanelen


Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en een omvormer. De zonnecellen liggen op je dak. De omvormer is een klein toestel in je woning.

Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?


De oriëntatie en de vorm van je dak zijn bepalend.

 • Schuin dak: meeste opbrengst met oriëntatie op het zuiden.
 • Plat dak: plaats de panelen schuin, om de geschikte oriëntatie naar de zon te krijgen. Afhankelijk van je energiebehoefte doorheen de dag, zal de ene situatie interessanter zijn dan de andere. Zuidgeoriënteerde panelen hebben de grootste opbrengst, maar met oost-zuid of west-zuid georiënteerde panelen kan je over een langere periode van de dag van je eigen opgewekte elektriciteit genieten.


Plaatsing


Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf voor het plaatsen van zonnepanelen. Zij kunnen je ook adviseren of jouw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen, over de stabiliteit van je dak, het aantal panelen en de oriëntatie.

Haal het meeste uit je zonnepanelen


Gebruik zonne-energie overdag en spreid je verbruik.
Ook bij een digitale meter blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering. De meter stuurt de gedetailleerde verbruiksgegevens automatisch naar Fluvius. Via Mijn Fluvius zie je hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo kan je je verbruik bijsturen.

Tips

 • Gebruik overdag je eigen opgewekte elektriciteit.
  Bijvoorbeeld: laat je wasmachine draaien tussen 11 en 15 uur. Of: laat je loodgieter het buffervat van de boiler afstellen op de zon.
 • Spreid je verbruik.
  Sinds de invoering van het capaciteitstarief is het belangrijk om je maandelijks piekvermogen zo laag mogelijk te houden. Gebruik je oven, wasmachine of vaatwasser (grote verbruikers) zo weinig mogelijk tegelijk. Of stel de timer van die toestellen in voor momenten dat je niet thuis bent. Op maakjemeterslim.be kan je meer voorbeelden vinden.


Té veel zonne-energie


Als de zon schijnt, produceren je panelen elektriciteit die jij binnen het kwartier ‘gratis’ kan gebruiken. Voor de elektriciteit die je dan niet gebruikt, heb je meerdere keuzes.

 • Verkopen aan de leverancier (injectietarief). Vraag aan je energieleverancier naar de injectietarieven en vergelijk deze met andere aanbieders. Vergelijken kan makkelijk via de V-test.
 • Schenken via energiedelen. Sinds 1 juli 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen stroom verkopen of gratis schenken aan bijvoorbeeld buren, vrienden of familie. Meer informatie over energiedelen vind je hier.
 • Opslaan in een batterij voor eigen gebruik later. Wie een elektrische batterij installeert, kan de ‘verloren’ energie recupereren. Maar het is wel een aanzienlijke investering en er zijn ook technische beperkingen aan verbonden. Onze suggestie is om eerst goed zicht te krijgen op jouw energieverbruik en -productie met behulp van de digitale meter.


Ook interessant voor jou


Kan ik zonnepanelen combineren met een groendak?
Ja, je ontdekt het hierGa naar stap 5