Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Stappenplan: stap 3

Verwarmen en verkoelen

Huis in Antwerpen

Verwarmen

De verschillende soorten verwarmingssystemen zijn ingedeeld in twee groepen: collectieve en individuele verwarming.

In een appartementsgebouw kan er een collectieve of individuele verwarmingsinstallatie zijn. Het belangrijkste is dat deze regelmatig onderhouden wordt. Zorg er voor dat je het systeem optimaliseert, zodat je energie kan besparen. Gemiddeld levert dit een besparing van 25% op. Is je installatie aan vervanging toe? Vermijd overdimensionering en ga meteen voor een fossielvrij alternatief.

  • Bij een collectief systeem staat de VME in voor onderhoud, herstelling en vervanging.
  • Bij een individueel systeem staat elke eigenaar zelf in voor onderhoud, herstelling en vervanging van zijn individueel deel.
  • De installatie-, onderhouds- en vervangingskosten worden gedeeld.
  • De kostprijs per bewoner ligt lager dan bij een individuele oplossing.
  • Het rendement ligt hoger.
  • Je moet zelf niets regelen.
  • Je wint plaats in jouw appartement.
  • Je hebt alle beslissingen (afstelling, verbruik, vernieuwen, overschakelen van leverancier) zelf in handen.

Doe dit nu al en bespaar nov voor je een nieuwe installatie laat plaatsen. Test of je het gebouw ook aangenaam kan verwarmen met een lagere keteltemperatuur. Laat een apart stookregime opstellen, gekoppeld aan de seizoenen. Met de uitgespaarde kosten kan je kapitaal opbouwen voor de aankoop van een modern, duurzaam systeem.

Vervang je stookolietank of hoogrendementsketel op gas door een fossielvrij verwarmingssysteem. Heb je de keuze tussen een collectief of individueel systeem? Dan is een collectief verwarmingssysteem het meest toekomstgericht.

  • Warmtepompinstallatie: Hierbij wordt warmte onttrokken aan een bron, zoals de buitenlucht of de bodem, die vervolgens wordt opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor de verwarming van het gebouw. Dit kan zowel met individuele warmtepompen per appartement of met een collectieve warmtepompinstallatie op een gemeenschappelijke plek. De collectieve optie zal doorgaans een hoger rendement hebben en heeft een lagere kostprijs per bewoner.

  • Warmtenet: Antwerpen zet volop in op de uitrol van een duurzaam warmtenet. Een warmtenet levert warmte via een groot netwerk van ondergrondse leidingen vanaf een centrale warmtebron tot binnenin een gebouw. Je hebt geen eigen verwarmingsketel meer nodig. In jouw gebouw volstaat een warmtewisselaar die de warmte van het netwerk omzet naar bruikbare warmte voor jouw radiatoren of andere toestellen.

    Ontdek waar warmtenetten in Antwerpen worden aangelegd

Verkoelen

De beste manier om je appartement koel te houden in hete zomermaanden, is door de warmte buiten te houden. Het grootste effect bereik je door het appartementsgebouw te isoleren. Heb je dat gedaan, dan kan je inzetten op extra’s.

In de winter kan de zon je appartement net die paar graden aangenamer maken, maar in de zomer loert oververhitting om de hoek. Wil je je appartementsgebouw echt energiezuinig maken, dan is zonwering op gevels gericht naar het oosten, zuiden en westen een noodzaak. De beste manier om je appartement koel te houden is immers door de warmte buiten te houden.

Wie beslist er over zonwering?
Kleur en vorm van buitenzonwering moeten aan bod komen in de vereniging van mede-eigenaars. Net als bij het isoleren van straatgevels of het vervangen van schrijnwerk, moet er voor een gewijzigd uitzicht van de gevels door de zonwering een omgevingsvergunning aangevraagd zijn.

Verkoelen op verschillende manieren

  • Passieve koeling: de combinatie van goede isolatie en zonwering. Je hebt geen bijkomende energie nodig.
  • Actieve koeling: een airco-installatie gebruikt energie om te koelen.
  • Gevelgroen: voor kleinere appartementsgebouwen werken gevelgroen of een boom in de voortuin of achtertuin als een natuurlijke airco.

Zonwering plaatsen

  • Buitenzonwering is het meest efficiënt. Denk er ook aan om in windvaste zonwering te investeren bij hoge appartementsgebouwen. Schuifpanelen langsheen de terrassen of windvaste screens, met een ritssluiting, zijn hiervoor de ideale oplossing.
  • Binnenzonwering heeft een beperkter effect. Zodra de zon op het glas schijnt, is de warmte immers al binnen.

Ga naar stap 4