Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Fase 3:

Stappenplan

Huis in Antwerpen

Een energetische renovatie kan je spreiden in de tijd of in een keer uitvoeren. Zaken waarmee je best rekening houdt zijn het beschikbare budget van de mede-eigenaars en strenger wordende isolatienormen. Ingrijpende werken doe je echter liever maar één keer. Kies daarom voor een ambitieuze totaalaanpak met visie op lange termijn. Hieronder lees je hoe je de werken in een logische volgorde aanpakt.

1. Bespaar

Terwijl je renovatieplannen maakt voor de gemeenschappelijke delen en je eigen appartement, kan je nu al besparen op je verbruik en factuur.

Toon de tips


2. Isoleren en ventileren

Pak best eerst de grote energieverslinders aan en isoleer het dak, de buitenmuren en de vloeren. Ook ramen en deuren maken een groot verschil. Zo gebruik je nauwelijks nog bijkomende verwarming. Hou de binnenlucht gezond en vermijd vochtproblemen door te ventileren.

Isoleren begint hier


3. Verwarmen en verkoelen

In een appartementsgebouw kan er een collectieve of individuele verwarmingsinstallatie zijn. Goed onderhoud is in beide gevallen belangrijk. Is je verwarmingsinstallatie einde levensduur? Vervang deze dan door een toekomstgerichte oplossing.

Warme winters en koele zomers. Isolatie maakt een groot verschil. Een stap verder zet je door te kiezen voor zonwering of natuurlijke schaduw.

Verwarmen en verkoelen voor appartementsgebouwen


4. Collectieve zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering: rendabel en duurzaam. Recente aanpassingen in de regelgeving maken het delen van zonne-energie onder meerdere appartementsbewoners interessant.

Ontdek alles over collectieve zonnepanelen


5. Vergroenen en regenwater goed benutten

Heeft je gemeenschap een tuin, overmatige paden of onbenutte verharde oppervlaktes waar nooit iemand komt, een strook garageboxen waar je op uitkijkt of een groot, onbenut dak? Of wil je van je privatief dakterras een groene oase maken? Misschien kom je in aanmerking voor een Klimaatpremie.

Vergroenen en regenwater hergebruikenGa naar fase 4