Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Stappenplan: stap 5

Vergroenen en regenwater goed benutten

Huis in Antwerpen

Ontharden, vergroenen en regenwater goed benutten

Wie in een appartementsgebouw woont, kan zorgen voor meer groen tegen, rond of op het gebouw. Uitkijken op het groen van een boom, de 4 seizoenen in de voortuin ervaren of een groendak dat meteen ook verkoeling brengt in de zomer, er is heel wat mogelijk voor appartementsgebouwen.

Neem de basisakte van je appartement erbij en bekijk of de buitenruimte die je wil aanpakken om te vergroenen en ontharden tot de gemeenschappelijke delen behoort. Indien dit zo is, zal de VME (vereniging van mede-eigenaars) de werken op zich nemen en de kosten dragen. Je aandeel in de bijdrage van de kosten kan je terugvinden in die akte.

De VME beslist over:

  • Ontharden en vergroenen, bijvoorbeeld naar aanleiding van werken aan de gemeenschappelijke verhardingen en riool of de herinrichting van de tuin.
  • De opvang van regenwater voor hergebruik en/of regenwaterinfiltratie in de tuin, bijvoorbeeld naar aanleiding van werken aan waterleidingen of herinrichting van de tuin.
  • De aanleg van een groendak, naar aanleiding van problemen met oververhitting, dakisolatiewerken of het plaatsen van zonnepanelen.
  • De keuze voor extensief beheer van de tuin, meer natuur, beplanting aanpassen aan langere droogteperiodes, toevoegen van bomen voor extra verkoeling, naar aanleiding van hoge beheerskosten tuin/leidingwater. Let op, denk niet enkel aan korte termijn beheerskosten, investeer eerst in een toekomstgericht ontwerp van jullie tuin.
  • De uitstraling en de waarde van je woonomgeving.
  • Heb je de mogelijkheid om bomen aan te planten, dan creëer je meteen koele plekken in de zomer.
  • Onder een groendak is het koeler in de zomer en slaap je beter tijdens hittegolven.
  • Ga slim om met regenwater. Infiltreer of hergebruik het regenwater en bespaar op de waterfactuur.

De stad maakte een overzicht van planten die het goed doen in de zon of schaduw. Er is ook een overzicht van goede klimplanten. Een laatste overzicht maakt het je mogelijk om de juiste boom te kiezen voor jouw tuin.

Voor grotere projecten kan je aan de slag met een tuin- of landschapsontwerper die de tuin klimaatbestendig en onderhoudsvriendelijk kan herinrichten.

Groendak

Meer info over het groendak.

Interessante premies.

Ontdek premies en leningen

Inspiratie

Deze Antwerpenaars tonen wat er mogelijk is. Een oase van rust in de stad (video)

Lees het verhaal 'Een koele woning zonder airco' op de website van antwerpenvoorklimaatGa naar fase 4