Ik ben

van een

Jouw renovatieproces

Wijzig profiel

Stappenplan: stap 4

Collectieve zonnepanelen

Huis in Antwerpen

Collectieve zonnepanelen

Leg zonnepanelen op een geïsoleerd dak. Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering: rendabel en duurzaam. Een dak van een appartementsgebouw heeft extra zonnepotentieel door de grote oppervlakte. Recente aanpassingen in de regelgeving rond het delen van zonne-energie onder meerdere appartementsbewoners maken het interessant.

Woon je in een appartementsgebouw? Dan is het dak meestal gemeenschappelijk en moet je een akkoord hebben van de vereniging van mede-eigendom (VME). Je kan bepleiten om het dak te gebruiken voor de collectieve zonnepanelen of toestemming vragen om de zonnepanelen voor individueel gebruik te leggen.

Eerst en vooral de gemeenschap, voor het elektriciteitsverbruik van de gemene delen. Sinds 1 april 2023 kan de Vereniging van mede-eigenaars (VME) de groene stroom die ze opwekt verkopen aan de bewoners of gebruikers van het appartementsgebouw, ongeacht bij welke energieleverancier ze aangesloten zijn. Dit maakt de overstap naar collectieve zonnepanelen erg interessant.

  • Gemeenschappelijke delen: Je kan beslissen om samen te investeren in zonnepanelen voor de gemeenschappelijke delen, zoals de verlichting in de hal of de lift.
  • Overschot verkopen aan individuele mede-eigenaars voor privaat gebruik.
  • Overschot tegen een injectievergoeding op het net plaatsen.

Collectieve zonnepanelen via de VME

Elke bewoner of de geïnteresseerde bewoners investeren dan in de zonnepanelen en de centrale omvormer.

Individuele zonnepaneleninstallatie minder interessant

Individueel zonnepanelen leggen op een appartementsgebouw is veel minder interessant. Allereerst moet je toelating vragen aan de VME om zonnepanelen te leggen op het dak. Bovendien heeft elke installatie dan een eigen omvormer en eigen bekabeling nodig. De kosten liggen daardoor hoger. Wil je toch absoluut zonnepanelen, werk dan met een exclusief gebruiks- en genotsrecht of een opstalrecht of gebruik de quotiteiten om tot een overeenkomst te komen met de andere bewoners. Raadpleeg hiervoor steeds een notaris.

Andere vormen

  • Jouw VME kan er ook voor kiezen om een energiegemeenschap op te zetten. Naast de VME richt je dan een vennootschap of vzw op. Je kan daarmee zonnepanelen op je dak plaatsen en de stroom delen met de buurt of anderen laten investeren in zonnepanelen op jouw dak.
  • Beschikt jouw VME niet over voldoende financiële middelen of wil je geen eigen energiegemeenschap oprichten, dan kan je de panelen ook laten financieren door een bestaande burgercoöperatie. Deze organisatie kan de plaatsing, het verkopen van de stroom en de verdere opvolging op zich nemen in ruil voor een opstalrecht. Hiervoor is vaak een groot dak noodzakelijk.
  • Je kan dit als VME ook zelf in handen nemen, volgens het principe van persoon-aan-persoon-verkoop. Dan verkoop je als VME de niet onmiddellijk gebruikte stroom aan mede-eigenaars of bewoners van het gebouw.

Conclusie

  • Doe dit alles in een totaalaanpak, zodat geen stappen worden overgeslagen en de juiste volgorde wordt gevolgd.
  • Kies voor een collectieve installatie op de algemene teller van het gebouw. Dan kan je de opgewerkte zonne-energie gebruiken voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw, bijvoorbeeld de verlichting in de inkomhal, gangen en garages, de lift, etc.
  • Renoveer eerst je dak en voorzie het van voldoende isolatie (dakisolatienorm voor premies = R-waarde: 4,5 m² K/W). De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 30 jaar. Door je dak eerst te isoleren, vermijd je nadien kosten voor het verwijderen en terugplaatsen van de zonnepanelen.
  • Leg je een grote zonne-installatie, zorg dan ook dat je een grote elektriciteitsafname op de gemene teller garandeert, bijvoorbeeld door laadpalen of collectieve verwarming met een centrale warmtepomp.
  • Je overschot aan zonne-energie kan je injecteren in het net. Daarvoor krijg je een injectievergoeding. Of je kan aan energiedelen doen binnen je appartementsgebouw.

Ook interessant voor jou

Interessante premies.

Bekijk de premies



Ga naar stap 5